Algemeen
Compano BV

Een Mailing opzetten

Een mailing opzetten
Om een mailing op te zetten die bijvoorbeeld maandelijks wordt verstuurd, is het verstandig om hier een standaard voor aan te maken die elke maand slechts hoeft te worden gevuld en verder geen opmaak meer nodig heeft. Onderstaand zal worden uitgelegt in verschillende stappen hoe je dit kunt doen.

Een standaard document
Allereerst maken we een standaard document aan. Ga naar: Menu > Site > Documenten. En maak hier een document aan die je een standaard benaming geeft. Als je dit document hebt opgeslagen ga je naar een niveau dieper, de Documentversies. Klik hier op toevoegen. Nu krijg je een scherm waar je de standaard opmaak kunt gaan invullen voor de mailing. Onderstaand een voorbeeld.

Als u de nieuwsbrief naar wens heeft opgemaakt dan kunt u deze opslaan. Om dit als standaard te gebruiken voor alle nog te volgen nieuwsbrieven dienen we de documentversie nog op Geldig te zetten, zodat het systeem het document herkent als zijnde een document dat gebruikt kan worden. Hiervoor gaat u in het wijzigen scherm van uw documentversie naar het tabje "Versie".

Pas in deze tab de status aan van In bewerking naar Geldig. Als u vervolgens de Documentversie weer opslaat ziet u in uw overzicht dat uw document de status Geldig heeft gekregen en dat hij Actief is.

Een standaard document toepassen als opzet van een nieuwe Mailing
Om uw aangemaakte standaard document te gaan gebruiken als opzet voor uw mailing maakt u een nieuw document aan die u bijvoorbeeld de naam en omschrijving meegeeft die betrekking hebben op het onderwerp van de mailing.

Voeg onder dit document een nieuwe documentversie toe.
In de tekst editor van dit document klikt u op de knop "Tekst overnemen". Zoek hier de locatie op waar u uw standaard document heeft opgeslagen. Als u dit document selecteerd en vervolgens op invoegen klikt dan word de inhoud van het standaard document ingevoerd in de door u nieuw toegevoegde documentversie.

U kunt nu de daadwerkelijke nieuwsitems toevoegen in uw documentversie. Onderstaand een voorbeeld van hoe het document gevuld kan worden.

Als u tevreden bent over de opmaak van uw Nieuwsbericht, dan kunt u deze ook de status Geldig geven.
In princiepe is uw mailing nu gereed voor verzending.

Als u afbeeldingen gebruikt in uw mailing dan doet u er verstandig aan deze al op het gewenste formaat te uploaden.

Een Email-lijst aanmaken
Om een mailing te kunnen versturen heeft u allereerst een mailinglijst nodig. Deze kunt u aanmaken onder Menu > Communicatie > E-mail lijsten. In dit overzicht kunt u een mailinglijst aanmaken voor bijvoorbeeld een bepaalde klantgroep. Geef deze lijst dan ook een duidelijke omschrijving. Voeg in het onderliggende niveau alle gewenste relaties met mailadressen toe of voeg niet bestaande relaties toe doormiddel van de knop Toevoegen. Als u al uw contacten hebt opgenomen in de mailinglijst dan kunt u weer terug naar uw documenten overzicht.

Het is verstandig om ook een test mailinglijst aan te maken. Met (enkele van) uw eigen mail adres(sen). Zo kunt u in eerste instantie een test mailing versturen om er zeker van te zijn dat de mailing er helemaal goed uitziet.

De Mailing versturen
Terug in het documenten overzicht kunt u uw document gaan verzenden of een Mailing verzenden. Bij normaal verzenden kunt u zelf een mailadres invullen waaraan u het document wilt sturen. Als u de mailing wilt versturen klikt u op de knop Mailing. Er verschijnt dan een scherm waarin het email adres waarvandaan het document wordt verzonden nog kunt wijzigen en waar u uw mailinglijst kunt selecteren. Evendtueel kan het Onderwerp van de mailing hier ook nog worden aangepast.

Als u overal de juiste gegevens heeft ingevuld. Dan kunt u de mailing versturen met de knop "Verstuur mailing". Afhankelijk van de grote van de mailinglijst kan het even duren voordat alle mails daadwerkelijk zijn verstuurd. U ontvangt tevens een Excel rapport in de mail die aangeeft of er problemen zijn geweest met het versturen van de mailinglijst.

Het is verstandig eerst ook gebruik te maken van de knop "Testrun". U ontvangt dan alleen het excel rapport die aangeeft of er al complicaties zijn met de mailinglijst. Met de knop "Testrun" worden er dus GEEN werkelijke mails verstuurd, alleen aan de huidige gebruiker.